Strategická analýza a optimalizace produktového portfolia vybrané firmy - Procházka, Dominik (2023)
Cílem diplomové práce je poskytnout vybrané společnosti doporučení pro další strategický vývoj, zejména v oblasti strategického vývoje produktového portfolia. V práci je produktové portfolio detailně analyzováno pomocí BCG matic a jsou formulována doporučení pro jeho optimalizaci. K naplnění cíle práce jsou použity nástroje a postupy strategické analýzy a data miningu. Diplomová práce se skládá ze dvou částí. V první části, teoretické, je provedena rešerše literatury na téma strategické analýzy a data miningu. Druhá část, praktická, aplikuje popsané nástroje a postupy na konkrétní případ vybrané společnosti. Pomocí data miningového procesu jsou sestrojeny matice BCG, které slouží pro strategické doporučení za účelem optimalizace celého produktového portfolia. V závěru jsou shrnuty výsledky všech analýz, jsou definovány silné a slabé stránky společnosti, spolu s příležitostmi a hrozbami, které pro ni byly identifikovány. Na základě těchto zjištění jsou navržena strategická doporučení pro další strategický vývoj vybrané společnosti.