Standardy pro dobývání znalostí z databází - Holota, Jan; Berka, Petr, 1959-; Chudán, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Bakalářská práce se soustředí na problematiku standardů a metodik v oblasti dobývání znalostí z databází. Jako výsledek rešeršní práce bylo vybráno celkem 6 metodik odvozených od původní metodiky CRISP-DM, které byly následně hodnoceny dle zvolených srovnávacích kritérií. Výběr metodik naplňuje dílčí cíl práce, kterým bylo vhodně vybrat metodiky, jež jsou v oblasti relevantní. Jejich zhodnocení naplňuje hlavní cíl práce. Každá z nalezených metodik byla podrobena analýze, v níž bylo zjišťováno, jakým způsobem metodika reaguje na vybrané problémy z oblasti dobývání znalostí z databází. U každé z hodnocených metodik byly objeveny inovativní koncepty, které mohou napomoci vybraný problém eliminovat nebo zjemnit jeho dopady na řešení projektu z oblasti dobývání znalostí z databází. Výsledky práce neslouží jako zhodnocení, která z metodik je nejlepší, neboť hodnotící kritéria u vybraných subjektů hodnocení lze jen velmi těžce kvantifikovat bez aplikace na konkrétní projekt. Mohou ovšem sloužit jako ucelený přehled dostupných metodik, z nichž si řešitelé projektů z oblasti dobývání znalostí z databází mohou vybrat tu, která jim vyhovuje nejvíce. Dále by práce mohla sloužit jako podklad pro vytvoření nové metodiky, která z analyzovaných metodik vybírá ty nejlepší prvky a snaží se eliminovat objevené nedostatky.
Vedoucí práce: Petr Berka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses