Hazardní prvky ve videohrách - Schenk, Tomáš (2023)
Tato práce se zabývá hazardními prvky, které se vyskytují ve videohrách, a jejich vlivem na děti. Práce se skládá ze dvou částí, teoretické a praktické. V teoretické části je popsána psychologie hazardního hraní, různé druhy hazardních prvků využívaných ve videohrách a jejich právní regulace. Praktická část se skládá z vyhodnocení dotazníku vyplněného dětmi druhého stupně základní školy. Získané poznatky jsou poté porovnány s hypotézami stanovenými v teoretické části. Výsledky ukazují, s jakými hazardními prvky se děti nejčastěji setkávají, jaké pohlaví a věkové skupiny jsou nejvíce ovlivněny hazardními prvky a zda jsou data získaná v praktické části v souladu s hypotézami stanovenými v teoretické části. Celkově si práce klade za cíl zjistit, zda využívání hazardních prvků ve videohrách může mít stejná rizika jako reálný gambling, zda se s hazardními prvky setkávají děti, zda a jak je mohou negativně ovlivnit.