Soukromí na internetu a v blockchainu - Augustin, Tomáš (2023)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku soukromí na internetu, zároveň klade důraz na blockchainové technologie a kryptoměny, a představuje nástroje a metody pro lepší ochranu osobních údajů v online prostředí. Práce dále zkoumá rizika spojená s mobilními telefony, a to jak z pohledu samotného operačního systému, tak telefonní komunikace, hardwarová řešení a srovnává síťový provoz různých operačních systémů ve spojení se soukromím uživatelů. Součástí práce je také dotazníkové šetření, které zkoumá nejen povědomí a zájem o ochranu soukromí na internetu, ale také samotnou důležitost osobních údajů pro respondenty. Výstupem práce je vytvoření threat modelu pro různé typy uživatelů s odlišnými nároky na ochranu svých dat, a to na základě výsledků zahrnutého dotazníkové šetření.