Návrh UX/UI aplikace na přehrávání hudby z pohledu psychologie a sémiotiky - Šubík, Šimon; Sigmund, Tomáš; Vencovský, Filip; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Předložená práce se zabývá pravidly pro design uživatelsky přívětivé mobilní aplikace a jejich praktickým využitím při tvorbě aplikace na přehrávání hudby. V první části se definují pravidla, které vycházejí z obecné interakce člověk-počítač. Ve druhé části se definují pravidla založená na psychologii barev, behaviorální psychologii a sémiotice. Barvy mají velký vliv na lidskou psychiku a mohou ovlivnit náladu a chování uživatelů. Práce definuje UX pravidla vycházející zemocí a asociací spojovanými s konkrétními barvami a prohlubují tak UX uživatele. Behaviorální psychologie poskytuje užitečné nástroje pro design interakce a uživatelského rozhraní, které podporují uživatelskou zkušenost. Sémiotika se pak zaměřuje na význam symbolů a znaků v rámci komunikace a může pomoci vytvářet srozumitelnou a intuitivní navigaci v aplikaci. Poslední část se zabývá tvorbou prototypu aplikace pomocí metody design sprint, ve které jsou využita pravidla stanovená v teoretické části. Design aplikace je následně otestován respondenty. Testováním získáme zpětnou vazbu na UX/UI principy, sémiotické ikony použité v prototypu a vytvoříme personu, pro kterou se může aplikace v budoucnu realizovat. Respondenti potvrdili jednoduchost a přehlednost prototypu a navrhli úpravy prototypu pro lepší UX.
Vedoucí práce: Tomáš Sigmund
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses