Umělá inteligence v kontextu výkonnosti firem - Polášek, Ivo; Kislingerová, Eva, 1950-; Smolníková, Markéta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Diplomová práce zkoumá prostřednictvím kvalitativního výzkumu vliv umělé inteligence na výkonnost firem. Cílem práce bylo zjistit motivace firem k implementaci umělé inteligence, způsob implementace, jaké z ní mají přínosy, ale také s jakými problémy se setkávají. Na základě rozhovorů provedených s respondenty firem využívajících umělou inteligenci se ukazuje, že umělá inteligence má pozitivní dopad na finanční i nefinanční ukazatele firem, mezi které patří úspora nákladů, zvýšení spokojenosti a loajality zákazníků, růst produktivity nebo efektivní řízení znalostí. Výsledky výzkumu ukazují, že úspěšná implementace umělé inteligence vyžaduje kvalitní data, jasný cíl včetně stanovení sledovaných metrik, mezioborový tým, inkrementální přístup k projektům a průběžné testování. Hlavními problémy, se kterými se firmy potýkají, jsou datová kvalita a bezpečnost, špatně definované potřeby, špatná komunikace se stakeholdery a nedostatečný change management. Umělá inteligence náleží mezi témata, která si zaslouží pozornost každé firmy, která uvažuje o své výkonnosti ve střednědobém až dlouhodobém horizontu.
Vedoucí práce: Eva Kislingerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses