Porovnání letišť Schiphol v Amsterodamu a Heathrow v Londýně - Schveinertová, Aneta (2023)
Bakalářská práce je zaměřena na leteckou dopravu a letiště, přesněji analýzu a porovnání dvou z největších a nejfrekventovanějších letišť v Evropě – amsterodamský Schiphol a londýnský Heathrow. Teoretická část popisuje leteckou dopravu, její historický vývoj, bezpečnost a s ní související mezinárodní letecké organizace, vliv na životní prostředí, a to včetně srovnání s ostatními druhy dopravy a podrobný popis letadlového parku. Praktická část je věnována podrobným analýzám jednotlivých letišť. Přesněji jejich historickému vývoji, kapacitní parametry a výkonové ukazatele, které jsou dále porovnány ve srovnávací analýze. Dále se práce zabývá službami a dopravní dostupností letišť i jejich působení na ochranu životního prostředí a podnikané kroky k udržitelnosti.