Motivace uživatelů nelegálních zdrojů audiovizuálního obsahu v České republice - Sikora, David (2023)
Bakalářská práce se zabývá problematikou digitálního pirátství, a to se zaměřením na audiovizuální díla. Práce je rozdělena do dvou částí. Teoretická část nastiňuje problematiku audiovizuálního pirátství. Představuje historii autorského práva a digitálního pirátství, legislativní zakotvení duševního vlastnictví, organizace bojující proti šíření pirátského obsahu a popisuje proces digitálního pirátství. Součástí je také rozbor existující literatury zabývající se motivací uživatelů nelegálních zdrojů a ekonomickými dopady digitálního pirátství. Praktická část obsahuje kvantitativní výzkum provedený online dotazníkovým šetřením, který zahrnuje studenty vysokých škol. V této části je stanovena výzkumná otázka a hypotézy, metodika výzkumu, analýza jednotlivých otázek. Na závěr jsou shrnuty a diskutovány výsledky výzkumu. Účelem této bakalářské práce je prozkoumat motivaci uživatelů nelegálních zdrojů audiovizuálního obsahu v České republice.