Měnová politika Spojených států amerických a její vliv na podnikatelskou sféru během covidové krize - Aiupov, Evgenii (2023)
Cílem této práce je prozkoumat měnovou politiku prováděnou Federálním rezervním systémem USA vdobě covidové krize a následně zhodnotit její účinnost z krátkodobého i dlouhodobého hlediska. Analýza zahrnuje posouzení důvodů pro výběr konkrétních nástrojů měnové politiky a hodnocení jejich dopadů na celou ekonomiku i na podnikatelský sektor. Teoretická část obsahuje úvod do problematiky měnové politiky a zaměřuje se na její definice, formy a nástroje. Teoretická část práce také zahrnuje úvod do organizační struktury, cílů a nástrojů Federálního rezervního systému USA. Praktická část studie se zaměřuje na analýzu měnové politiky Federálního rezervního systému USA v období covidové krize a na hodnocení vývoje a využívání jednotlivých nástrojů měnové politiky. Součástí analýzy je také zkoumání dopadů měnové politiky Fedu na americkou ekonomiku celkem a skrze vývoj akciového a dluhového trhu. V poslední části se práce zaměří na zkoumání dopadů měnové politiky Fedu na podnikatelský sektor USA. Stanovené hypotézy jsou zkoumány na základě sekundárních dat, která byla dále podle určených cílů a hypotéz zpracovávána.