Deanonymizace otevřených dat o kriminalitě - Fuka, Dominik (2023)
Práce se zabývá deanonymizací otevřených dat o kriminalitě. K publikování otevřených dat přistupuje stále více vládních organizací. Data jsou před zveřejněním anonymizována, aby nedocházelo k úniku citlivých informací. Tento proces lze však různými metodami obrátit a získat tak zpětně údaje o subjektu dat. Na základě této problematiky byly stanoveny cíle této práce. Prvním z nich bylo zdokumentování současného stavu publikace otevřených dat o kriminalitě v Austrálii, Evropské Unii, Kanadě, Novém Zélandu, Spojeném království Velké Británie a Severního Irska a Spojených státech amerických. Ke splnění tohoto cíle byla využita rešerše a analýza dostupných zdrojů. Druhým cílem bylo zanalyzovat různé způsoby a metody pro deanonymizaci dat, k čemuž bylo využito dostupné literatury a její následná analýza. Posledním cílem bylo otestování deanonymizace na reálné datové sadě. Nejprve byla vybrána vhodná datová sada – data o trestné činnosti v oblasti Avon a Somerset (Velká Británie) z března 2021 publikována Police UK – a následně související zdroje pro nalezení možných subjektů dat o trestných činech – Bristol Live a Somerset Live. V diskusi byl probrán rozdíl mezi manuálním a automatizovaným přístupem k deanonymizaci a výsledky byly zasazeny do kontextu současného stavu vědění. Přínosy práce spočívají v poskytnutí náhledu na publikování otevřených dat o kriminalitě ve význačných územních celcích a státech, dále pak práce poskytuje vybrané metody deanonymizace, a nakonec i názornou ukázku reidentifikace na reálné datové sadě.