Analýza šíření zpráv na Twitteru - Hellmichová, Michaela (2023)
Bakalářská práce se zabývá problematikou šíření zpráv na sociálních sítích se zaměřením na Twitter. V teoretické části jsou popsány specifika uživatelů na sociálních sítích, sdílení informací a vliv influencerů. Dále jsou rozebrána související témata jako vznik sociálních bublin a dezinformace. Druhá část práce je věnována sociální síti Twitter a jejím nedávným změnám. Následně jsou představeny možné způsoby sběru dat z této sociální sítě. V praktické části práce dochází k analýze zpráv týkajících se hry Hogwarts Legacy. Cílem práce je identifikovat zprávy, které jsou mezi uživateli nejvíce šířeny. Za pomocí nástroje Apify byla sesbírána veřejně dostupná data ze sociální sítě Twitter. Tato data byla poté analyzována na základě několika hledisek jako například centralita uživatelů či sentiment příspěvku. Z vybrané podmnožiny dat s negativním sentimentem byla vytvořena vizualizace sítě, která zobrazuje hlavní šiřitele zpráv. Závěrem je, že nejvíce virálními jsou vtipné příspěvky a parodie, často ve formě krátkého videa. Velmi rozšířená byla také politicky laděná kritika hry, především kvůli názorům autorky J. K. Rowling. Dalším zjištěním bylo to, že nepravdivé zprávy jsou šířeny více než zprávy objektivní. Autoři příspěvků s největším počtem sdílení jsou uživatelé s menším počtem sledujících, spíše než ověřené zdroje.