Zhodnocení ekonomického vývoje a návrh finanční strategie podniku společnosti Meopta - optika, s.r.o. - Váverka, Jonáš (2023)
Cílem této bakalářské práce je pomocí finanční analýzy nejprve vyhodnotit ekonomický vývoj podniku Meopta – optika, s.r.o. v posledních pěti letech, a na základě poznatků z jednotlivých částí finanční analýzy navrhnout novou, efektivnější strategii pro vedení podniku. Práce je tvořena teoretickým základem, následovaným praktickou částí. Teoretická část práce definuje klíčové analýzy, které poskytují informace pro návrh finanční strategie, a také činitele jednotlivých analýz. Praktická část práce aplikuje poznatky teoretického základu na podnik Meopta – optika, s.r.o. pomocí provedení konkrétních analýz na podniku samotném. Zdroje informací pro potřeby práce jsou volně dostupné, a patří mezi ně účetní závěrky podniku z let 2017-2021, informace z MPO, či data z různých internetových databází. Finanční analýza, a především její dílčí analýzy, odhalí silné a slabé stránky podniku. Syntéza těchto informací poskytne základ pro návrh budoucí finanční strategie podniku, jejíž cílem bude převést slabé stránky podniku na jeho silné stránky, a také udržet silné stránky podniku.