Informační přehlcení při řízení automobilů a jeho dopady na člověka - Ivoševič, Arso (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá Informačním přehlcením při řízení automobilů a jeho dopady na člověka. Práce je rozdělena do dvou částí, a to na teoretickou část a praktickou část. Teoretická část se věnuje vymezení pojmu informační přehlcení od historie až po současný stav. Dále se teoretická část zabývá vznikem informačního přehlcení, jeho postupným vývojem, jeho dopady na člověka a možnými řešeními této problematiky. Praktická část je věnována vyhodnocení dotazníku, jehož cílem bylo zjistit, jak se laická veřejnost staví k problematice informační přehlcenosti při řízení automobilu. Tato bakalářská práce se skládá z šesti kapitol, kdy každá pojednává o různých aspektech informačního přehlcení. V první kapitole je vymezen pojem informačního přehlcení, jeho historie a současný stav poznání. Druhá kapitola pojednává o vzniku informačního přehlcení a jeho příčinách. Ve třetí kapitole jsou definovány dopady informačního přehlcení na člověka, a to jak na psychické, tak i na fyzické úrovni. Čtvrtá kapitola je věnována metodám a postupům řešení informačního přehlcení. Nachází se zde jak teoretické postupy, tak i praktické rady. Pátá kapitola se zabývá praktickou částí. Úvodem je stručný přehled zkoumaného tématu, a to vlivu řízení osobního automobilu na informační přehlcení. Dále je zde popsána historie uživatelského rozhraní automobilu a současný stav. V šesté kapitole je vyhodnocen dotazník, jehož cílem je vyzkoumat zda-li řízení osobního automobilu přispívá k informačnímu přehlcení.