Animace Muzea litiny v Komárově - Hošková, Markéta; Tyslová, Irena; Kouba, Vojtěch, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Komárovské muzeum umělecké litiny již několik desítek let usiluje o kvalitní a účelné zprostředkování informací týkající se hutnictví (nejen na Komárovsku), uměleckých litinových předmětů, či samotné historie městysu (dříve obce) nejen turistům, ale také přímo obyvatelům Komárova. Za tímto účelem pořádá animační projekty, sestavuje krátkodobé a dlouhodobé expozice. Z dostupných informací vyplývá, že návštěvnost na některých z těchto akcí je oproti minulosti pod svojí možnou hranicí, tedy muzeum se potýká s poklesem návštěvnosti. Současně neexistují data, která by reflektovala názor místních občanů na muzeum a litinu. Tato práce si klade za cíl zanalyzovat současné animační aktivity muzea, získat informace a názory od místních obyvatel a na konec stanovit nejoptimálnější strategii (animační, marketingovou), která by vedla k vyšší návštěvnosti muzea a k posílení kulturní hodnoty umělecké litiny a s tím spojené kulturní identity. V práci je použit kvalitativní výzkum v podobě polostrukturovaných rozhovorů a kvantitativní šetření mezi místními občany. Z analyzovaných dat vyplývá, že umělecká litina součástí kulturní paměti části obyvatel Komárova skutečně je a že tvoří segment jejich lokální identity. Z pohledu vzorku občanů by animační muzejní program měla být sobotní opakovaná akce s historickým výkladem, občerstvením, živou hudbou a programem pro děti, která představí novou dočasnou expozici. Ke zvýšení návštěvnosti by ovšem také přispěla všeobecná modernizace a komplexní přístup k marketingu.
Vedoucí práce: Irena Děkanovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses