Samořídící organizace a management změny v ČR : Jak organizaci transformovat na samořídící? - Bořková, Veronika (2023)
Tato diplomová práce se zaměřuje na to, jak lze uskutečnit organizační změnu z tradiční byrokratické organizace na samořídící organizaci. Cílem práce je zjistit, zanalyzovat a vyhodnotit jaké procesy a nástroje organizace potřebují k transformaci z byrokratické struktury na samořídící strukturu. Teoretická část proto popisuje vývoj organizací, definuje samořídící organizace a organizační změnu. V praktické části je popsána metoda případové studie, která zahrnuje deset rozhovorů, pozorování a zkoumání interních dokumentů tří českých organizací, které si organizační změnou prošly. Z analýzy dat výzkumu plyne, že organizační změna musí být primárně přizpůsobena charakteru organizace. Neexistuje univerzální návod pro uskutečnění změny, proto je zapotřebí efektivně kombinovat nástroje řízení změny.