Možnosti využití jazyka R v pravděpodobnosti a statistice - Seif, Lubomír (2023)
Počítat v dnešní době různé modely a úlohy ručně bez využití počítačového softwaru je zbytečná komplikace, proto za tímto účelem vznikla tato práce. Zabývá se teorií pravděpodobnosti a statistiky a její využití v jazyku R. Podává přehled o základních pojmech z těchto oblastí a postupně rozšiřuje nabyté znalosti. V rámci praktické části je popsáno, jak pracovat a manipulovat s daty v R pomocí základních funkcí i jaké využití mají externí balíčky. Jsou zde simulačně a analyticky popsána pravděpodobnostní rozdělení a závěr práce je věnován vytváření modelů pro analýzu závislostí. Jsou zde taktéž demonstrovány možnosti grafických a textových výstupů opět v komparaci výchozích funkcí a balíčků.