Postavení žen na vedoucích pozicích ve firmách na území České republiky v letech 2012 - 2021 - Klírová, Martina; Zubíková, Adéla; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Bakalářská práce se zabývá tématem postavení žen na vedoucích pozicích ve firmách v rámci České republiky v letech 2012 – 2021. Teoretická část je zpracována formou literární rešerše a představuje základní pojmy z oblasti genderové rovnoprávnosti, ekonomický kontext diskriminace, vládní cíle v této oblasti a významné národní a nadnárodní legislativní dokumenty. Praktická část za pomoci kvantitativního a kvalitativního výzkumu, v podobě osobních rozhovorů s ženami manažerkami, analyzuje postavení žen na trhu práce v České republice. Z provedeného výzkumu vyplývá, že ženy mají obecně na trhu práce mnohem horší postavení v porovnání s muži a nižší zastoupení žen na vedoucích pozicích je způsobeno nedostatečným odstraňováním bariér bránících ve sloučení pracovního a rodinného života ze strany zaměstnavatele. Výsledky výzkumu také naznačují, že mateřství tvoří jednu z bariér kariérního růstu.
Vedoucí práce: Adéla Zubíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses