Strategická analýza společnosti Vinařství Velké Bílovice, s.r.o. - Hřebecká, Andrea (2023)
Cílem této bakalářské práce je zhodnotit současnou situaci podniku pomocí vybraných nástrojů strategické analýzy a na základě výsledků navrhnout strategická doporučení pro budoucí vývoj společnosti. V teoretické části se práce zaměřuje na základní pojmy týkající se strategie podniku a jsou teoreticky rozebrány jednotlivé nástroje strategické a finanční analýzy pro analýzu okolí a vnitřních zdrojů podniku, tzn. PEST analýza, charakteristika odvětví, analýza konkurence, mapa konkurenčních skupin, Porterův model pěti sil, VRIO, finanční analýza, portfolio analýza a SWOT. Ve druhé, praktické, části jsou tyto nástroje použity a aplikovány na podnik Vinařství Velké Bílovice, s.r.o. Na základě výsledků provedených analýz je následně vytvořen návrh strategie, která bude nejvhodnější pro následné směřování tohoto podniku.