Kalkulace a analýza ziskovosti výkonů v obchodní a montážní společnosti - Studená, Vendula (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá kalkulacemi a analýzou ziskovosti výkonů na příkladu konkrétního podniku, který obchoduje a montuje zejména garážová vrata, okna a venkovní žaluzie. Práce je rozdělena na dvě části – teoretickou a aplikační. Teoretická část je věnována pojmům, které vedou k pochopení dané tématiky. Zabývá se informacemi o nákladech a jejich členění, kalkulacemi a jejich sestavováním a pojmy, které vedou k pochopení analýzy ziskovosti, jako jsou zisk a marže výkonu. V aplikační části je vybraná společnost nejprve představena. Dále jsou zobrazeny její vynaložené náklady a je popsáno jejich současné členění. Následně je navrženo nové členění. Další kapitola se zabývá stávajícími kalkulacemi a navržením nového sestavení kalkulací za použití kalkulací variabilních nákladů podle retrográdního vzorce. Na závěr aplikační části je provedena analýza ziskovosti výkonů za pomoci marže, příspěvku z tržeb a marže na jednotku omezení.