Postavení ukrajinských pracovníků na trhu práce v ČR za roky 2018-2022 - Řeháková, Dominika (2023)
Předložená bakalářská práce se zabývá postavením ukrajinských pracovníků na českém trhu práce v období od roku 2018 do roku 2022. Vybranými ukazateli je vývoje zaměstnanosti ukrajinských občanů, jejich participace na trhu práce či počet ukrajinských živnostníků vyskytujících se na trhu práce v ČR za vybrané roky. Hlavním cílem práce bylo zjistit, jak se změnil trh práce cizinců na území České republiky vlivem příchodu imigrantů prchajících před válkou. Ke zjištění cíle, byly v práci použity ukazatele, jak je průměr a medián hrubých měsíčních mez či odpracované a neodpracované hodiny občanů z vybraných zemí participujících se na českém trhu práce. Pro bližší pochopení dopadů migrační vlny na český trh práce dochází k charakteristice imigrantů hledajících útočiště na území České republiky. Práce vychází z dostupných dat zveřejněných Českým statistickým úřadem, Ministerstvem práce a sociálních věcí a Informačním systému o průměrném výdělku.