Vliv daně z příjmů právnických osob na vybrané účetní případy - Borovička, Jan; Müllerová, Libuše, 1945-; Šrámková, Alice; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Bakalářská práce se zabývá vlivem daně z příjmů právnických osob na účetnictví právnické osoby podnikatelského typu. Problematika je aktuální v souvislosti se zájmem právnických osob optimalizovat svou daňovou povinnost v období ekonomické krize a přípravou nového zákona o účetnictví, který nahradí více než třicet let starý právní předpis, jehož poslední velká novelizace proběhla s účinností k 1. lednu 2016. Hlavními cíli práce jsou zjištění rozsahu, v jakém daňové přepisy ovlivňují účetnictví společnosti a účtování konkrétních transakcí a jejich znázornění na praktických příkladech, které mohou sloužit také k prohlubování znalostí zájemců o danou problematiku. Cílem je také analyzovat a zhodnotit složitost právních předpisů a standardů souvisejících s tématem práce a její vývoj v letech 1993 až 2023. Cíle jsou naplňovány analýzou a rozborem právních předpisů a tvorbou příkladů včetně řešení a schémat znázorňujících účtování. Pro analýzu složitosti je zvolena metoda vývoje počtu znaků v daném období a její zhodnocení s využitím nástroje pro vizualizaci dat. Nejvýznamnějšími závěry práce jsou zjištění výrazného zvýšení složitosti právních předpisů a standardů a také zvyšujícího se množství výjimek a speciálních ustanovení, která často významně ovlivňují účtování a následnou daňovou zátěž na účetní jednotku. Práce také přináší ucelený přehled častých situací z praxe, v nichž je možné nabýt lepšího přehledu díky ilustrativním příkladům a jejich rozboru včetně řešení. Další oblastí eventuálního prohloubení zkoumání mohou být úpravy účetního výsledku hospodaření na základ daně a výpočet splatné daně.
Vedoucí práce: Libuše Müllerová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses