Webová platforma pro propojení pokladních systémů a platebních bran - Nguyen, Tuan Kiet (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem a implementací webové aplikace pro podniky v gastronomii. Navržený software umožňuje optimalizaci objednávkových a platebních procesů propojením pokladních systémů s vybranými platebními branami pomocí rozhraní REST API. Práce nejprve analyzuje současné objednávkové a platební procesy v restauracích a bistrech. Poté se zaměřuje na platební metody akceptované v těchto zařízeních a na platební brány dostupné na českém trhu. Dále zkoumá pokladní řešení pro gastronomické podniky a existující možnosti automatizace procesu objednávání a placení. Práce ukazuje, že podniky v odvětví gastronomie se potýkají s problémy s frontami zákazníků čekajících na objednávku nebo platbu. Samostatný pokladní systém není pro optimalizaci provozu dostačující. Analýza také odhaluje, že tradiční způsoby platby, jako je hotovost, kreditní karty a stravenky, jsou v gastronomii stále oblíbené. Zavádění platebních bran není v této oblasti tak rozšířené. Webová aplikace je navržena jako Single Page Application s třívrstvou klient-server architekturou. Celý vývoj využívá javascriptové technologie, jako jsou Node.js a React, a MongoDB pro ukládání dat. Výsledkem je aplikační řešení, jehož prostřednictvím mohou zákazníci objednávat a platit jídlo ve vybraných restauracích a bistrech bez obsluhy. Aplikace může také představovat nový prodejní kanál pro B2C podniky daného odvětví.