Genderová diskriminace na trhu práce České republiky v letech 2006–2021 - Pařízková, Hana (2023)
Bakalářská práce se zaměřuje na genderovou diskriminaci na trhu práce České republiky. Analyzuje pracovní trh v časovém období let 2006–2021 na základě zvolených ukazatelů genderové diskriminace. Zkoumá reakci ukazatelů genderové diskriminace na hospodářský cyklus a proběhlé globální krize v tomto období. Následně je situace v České republice komparována s průměrem zemí OECD. Jak se ukazuje, situace se pro ženy na trhu práce stále zlepšuje, nejen v českém prostředí, ale je tomu tak i u průměru zemí OECD. V druhé části se práce věnuje dotazníkovému šetření, které si mimo jiné klade za cíl zjistit, zda vnímání respondentů genderové diskriminace ovlivňují faktory jako je pohlaví, věk, dosažené vzdělání a sektor, ve kterém pracují.