Československo-britské hospodářské vztahy v letech 1985–1993 - Skořepa, Jan (2023)
Tématem bakalářské práce je vývoj československo-britských hospodářských vztahů mezi lety 1985-1993. Autor v bakalářské práci analyzuje vývoj vzájemných hospodářských vztahů Československa a Velké Británie v daném období na ekonomické, politické a obchodní úrovni. Předmětem práce je i představení ekonomické reality v obou zemích a zasazení práce do relevantního historického kontextu celosvětových událostí 20. století. Současně v práci rozebírá ekonomický (i politický) směr thatcherismus, který se stal v 80. letech britským fenoménem po zvolení Margaret Thatcherové, historicky první ženy v roli předsedkyně vlády Velké Británie. Hlavním cílem bakalářské práce je porovnat objem vzájemného zahraničního obchodu před rokem 1989, tedy v době, kdy bylo Československo součástí sféry vlivu Sovětského svazu, se situací po roce 1989, kdy se Československo nacházelo v raném období transformace ekonomiky z centrálního plánování na tržní hospodářství a na demokratické politické zřízení. Výsledky analýzy ukázaly, že po otevření československé ekonomiky vůči západním zemím došlo ke skokovému nárůstu objemu zahraničního obchodu s Velkou Británií.