Fiskální politika USA v letech 2001-2009 a její vliv na hospodářský růst a zadlužení země - Dvořák, Martin; Johnson, Zdenka, 1983-; Chalupecký, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Bakalářská práce se zabývá analýzou fiskální politiky prezidenta George. W. Bushe v kontextu hospodářského růstu a zadlužení země. Hlavním cílem práce je verifikace hypotézy ve znění: Fiskální politika George W. Bushe přispěla k zrychlování tempa hospodářského růstu a zároveň růstu federálního dluhu. Na základě provedené analýzy struktury federálního rozpočtu v jednotlivých letech se podařilo verifikovat dílčí část hypotézy. Během sledovaného období tempo růstu zadlužení federální vlády s výjimkou několika let zaznamenávalo zrychlující tendenci. K prohlubování federálního dluhu následně docházelo konstantně od roku 2002, kdy pravidelně výdaje federálního rozpočtu výrazně převyšovaly příjmy. Dílčí část zkoumané hypotézy, věnující se hospodářskému růstu, se podařilo na základě analýzy tempa růstu reálného HDP falsifikovat. Z výsledků vyplývá, že ke zrychlování tempa růstu reálného HDP docházelo především v první polovině sledovaného období a následně od roku 2005 docházelo k postupnému zpomalování, přičemž role federální vlády byla v kontextu hospodářského růstu zanedbatelná. K verifikaci hypotézy je využito dvou výzkumných otázek, které se zabývají vývojem struktury federálního rozpočtu a dopadem daňových reforem na jednotlivé položky federálního rozpočtu a také tím, v jaké míře přispíval růstu federálních výdajů k tempu růstu HDP, přičemž se ukázalo, že daňové reformy na začátku sledovaného období znatelně ovlivňovaly příjmovou stranu federálního rozpočtu. Vliv federálních výdajů k tempu růstu HDP byl však po většinu let zanedbatelný. Přínosem této práce je důkladný výzkum zdrojů deficitního financování federálních rozpočtů v prvním desetiletí 21. století, vlivem zejména nepřiměřeného navyšování výdajů rozpočtu ve vztahu k příjmům v ob
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses