Používání a bezpečnost sociálních sítí - Krejča, Jan (2023)
Bakalářská práce se zaměřuje na téma využívání sociálních sítí a jejich bezpečnost. Cílem předkládané práce je odhalit pozitiva a negativa spojená s používáním sociálních sítí pro soukromé účely a dále zjistit, jaká věková skupina má nejvyšší tendenci podlehnout podvodům prováděným v prostředí sociálních sítí. Teoretická část práce se zabývá popisem a analýzou nejpoužívanějších sociálních sítí, obecnou analýzou pozitiv a negativ používání sociálních sítí, dělením sociálních sítí a statistikami jejich využívání. Dále bylo analyzováno využívání sociálních sítí z hlediska tvůrce a obsahu. Pro dosažení stanovených cílů je v rámci metodiky využito těchto metod: rešerše, analýza statistik používání sociálních sítí, komparace, dotazníkové šetření, řízené rozhovory a pozorování. Autor v práci shrnuje pozitiva a negativa používání sociálních sítí, která vyplynula ze získaných dat. V praktické části byly potvrzeny následující hypotézy: většina ženských respondentů často překračuje stanovený denní časový limit pro používání sociálních sítí a nejvyužívanější sociální sítí respondenty staršími 46 let pro znovuobnovení kontaktu s další osobou je Facebook. Vyvrácena byla stanovená hypotéza: nejčastějšími oběťmi podvodů provedených prostřednictvím sociálních sítí jsou respondenti z věkové skupiny 18—29 let.