Občanská angažovanost v procesu územního plánování - komparace vybraných malých obcí a měst v České republice - Hynková, Eliška; Macháček, Jaroslav; Čáp, Vilém; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Občanská participace představuje klíčovou součást procesu tvorby územního plánu, významného nástroje udržitelného rozvoje území. Veřejnost jako každodenní uživatel daného území přináší odborníkům cenné informace a praktický vhled do tvorby územního plánu. Navzdory tomu je občanská participace v územním plánování často opomíjena. Tato závěrečná práce se zaměřuje na zhodnocení občanské participace v územním plánování v Královéhradeckém kraji v obcích s odlišnou populací, za účelem identifikovat související prvky odlišnosti a shody. Český sídelní systém je typický svou roztříštěností, konkrétně velkým počtem menších obcí s obecním úřadem a menších měst. Na základě této skutečnosti byla ve vybraných městech a venkovských obcích v Královéhradeckém kraji provedena komparace občanské participace v územním plánování. Hloubkové rozhovory s představiteli obcí umožnily identifikovat klíčové prvky odlišnosti a shody a navrhnout možnosti zvýšení občanské participace v souladu s participativním plánováním. Podařilo se verifikovat hypotézu stanovující, že ve vybraných venkovských obcích v Královéhradeckém kraji je občanská participace v územním plánování na vyšší úrovni než ve vybraných městech.
Vedoucí práce: Jaroslav Macháček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses