Relevance účetních závěrek pro kapitálové trhy v bankovním sektoru v EU - Březina, Lukáš (2023)
V této diplomové práci se zabývám problematikou relevance účetních závěrek na cenu akcií bank obchodovaných na veřejně přístupných burzách v EU. V první kapitole poskytuji náhled na bankovní sektor jako takový, nahlížím na byznys model bank, regulaci a základní ekonomické indikátory. Následně se v této práci pouštím do problematiky, jak se účetní pro analýzu akcií využívají a jaké investiční strategie jsou využívány. V závěru práce se pouštím již do samotné analýzy dat a pomocí různých modelů se snažím přijít na odpověď otázky, jestli jsou účetní data pro určení ceny akcie veřejně obchodovaných bank v EU relevantní, či nikoliv.