Využití statistických metod pro predikci sportovních výsledků - Rozmajzl, Matěj (2023)
Cílem této bakalářské práce je predikovat výsledky nejvyšší anglické fotbalové ligy pomocí multinomické logistické regrese za využití běžně sbíraných dat, jako je počet střel, počet vstřelených branek a počet faulů. První část práce se zabývá charakterem dat a prozkoumání fenoménu výhody domácího prostředí. Poté je modelována Elo metoda jako ukazatel síly celků, která je použitá jako prediktor dále v modelu. Zevrubně jsou také popsány teoretické základy užitých statistických metod s důrazem na stěžejní regresní analýzu. K predikci se využívají dva různé modely, které se navzájem liší přístupem k ratingům týmů. Jeden z modelů jej používá přímo jako prediktor, druhý potom jako váhy pro střely a góly. Práce využívá dvě různé predikční funkce, pro lepší možnost predikování remíz.