Grafické uživatelské rozhraní pro správu konfigurací systému Ansible - Jochim, Václav; Vojíř, Stanislav; Luc, Ladislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
V současné době se automatizace stává klíčovým prvkem úspěšného provozu IT infrastruktury. Ansible je jedním z nástrojů, který tuto automatizaci zajišťuje a umožňuje správu a konfiguraci systémů. Tato bakalářská práce se zaměřuje na návrh a implementaci aplikace, která poskytuje uživatelské rozhraní pro nástroj Ansible a usnadňuje jeho použití v praxi. Aplikace zjednodušuje a centralizuje práci s proměnnými a umožňuje spouštění různých příkazů, které jsou následně zaznamenávány a vizualizovány. Vyvinutá aplikace je používána firmou Generali Česká pojišťovna. V první části práce je představen nástroj Ansible a jeho hlavní vlastnosti a funkce. Následuje analýza problémů spojených s používáním Ansible a rešerše existujících nástrojů. Hlavní část práce se věnuje návrhu a implementaci aplikace, která je vyvinuta s použitím programovacího jazyku TypeScript a frameworcích Next.js a NestJS. Poslední částí bakalářské práce je testování zahrnující E2E testy, unit testy a testování budoucími uživateli aplikace.
Vedoucí práce: Stanislav Vojíř
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses