Analýza a komparace alternativních ekonomických ukazatelů a jejich vývoje v letech 2011-2021 - Chudoba, Marek (2023)
Cílem práce je prostřednictvím analýzy alternativních ekonomických ukazatelů, jejich konstrukcí a metodik verifikovat hypotézu, že alternativní ukazatele mohou doplňovat ukazatele mainstreamové, ale nemohou je zcela nahradit. Mezi analyzované alternativní ukazatele práce zahrnuje Global Peace Index tvořený Institutem pro ekonomii a mír, Better Life Index vytvořený Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj a index Rushin, který vytvořila Česká národní banka v období pandemie Covid-19. V teoretické části autor vymezuje používané termíny jako hospodářský růst, ekonomický rozvoj, ekonomická aktivita či životní úroveň a shrnuje stav poznání a přístupů vybraných ekonomických škol k hospodářskému růstu a jeho zdroje. V praktické části autor analyzuje vybrané alternativní ukazatele a komparuje je s klasickými ukazateli HDP, HPH a HDI. Na základě dostupných dat a vytvořené SWOT analýzy se hypotézu podařilo verifikovat.