Analýza a návrh optimalizace procesů Incident/Problem/Release managementu vybrané společnosti podle metodiky ITIL - Kobiakova, Anna; Svatoš, Oleg; Řepa, Václav, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Bakalářská práce se zaměřuje na analýzu podnikových procesů Release managementu, Incident managementu a Problem managementu ve vybrané společnosti, patřící mezi velké hráče na finančním trhu v České republice a poskytující IT podporu nabízených finančních služeb. Dalším cílem je zhodnotit současný stav analyzovaných procesů a na základě nalezených problémových oblastí navrhnout způsoby jejich řešení a optimalizace. Dílčím účelem je lépe pochopit vnitřní prostředí IT oddělení vybrané společnosti a hodnotu, kterou jí přináší analyzované procesy. Teoretická část je zpracována literární rešerší a představuje obecný přehled o procesním řízení a podnikových procesech, rozlišuje přístupy k procesním změnám. Dále popisuje metodiku MMABP, ze které vychází zpracování praktické části. Druhá kapitola je rovněž věnována teoretickým podkladům tentokrát o rámci osvědčených postupů ITIL. Jsou představeny podnikové procesy Release/Inci¬dent/Prob¬lem managementu podle doporučení ITIL a je zmíněna metoda pro zhodnocení jejich procesní zralosti Process Maturity Framework. Praktická část začíná popisem analyzované spo¬leč-nosti a použitého modelovacího nástroje Enterprise Assistant. Dále jsou podnikové procesy zmodelovány v diagramech podle MMABP a zhodnoceny podle rámce procesní zralosti. Na základě současného stavu se identifikují problémové oblasti, pro jejichž optimalizaci jsou navržena možná řešení.
Vedoucí práce: Oleg Svatoš
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses