Práce s daty při predikci volebních výsledků - Burian, Lukáš; Papík, Richard, 1962-; Sklenák, Vilém, 1963-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou provádění předvolebních průzkumů se zaměřením na standardy a metodiky běžně používané v České republice a možností využití dat ze sociálních sítí. Předmětem výzkumu jsou procesy sběru a zpracování dat, jejich výhody a nedostatky. Základní výzkum je proveden identifikací a zhodnocením faktorů, jež mohou mít na danou problematiku vliv, a následně analýzou příslušných dokumentů a komparací metodik vybraných výzkumných agentur. Mezi identifikované faktory patří legislativa, standardy nadnárodních členských organizací a samotné metodiky jednotlivých agentur. Další část práce se věnuje monitorování komunikace kandidátů v prezidentských volbách 2023 na sociálních sítích a rozebírá její vliv na výsledek prvního kola voleb a předvolební průzkumy. Výsledkem práce je na základě poznatků o konvenčních a alternativních metodách předvolebních průzkumů navrhnout úpravy základních metodik a mezinárodních standardů s využitím dat ze sociálních sítí. Hlavním nedostatkem konvenčně prováděných předvolebních průzkumů je časová omezenost jejich relevance. Volební model není predikcí, ale statistickým modelem současné situace ve společnosti. Monitoringem a analýzou údajů ze sociálních sítí lze sledovat trendy, které lze podle zjištění v této práci zakomponovat do konvenčních metodik i standardů.
Vedoucí práce: Richard Papík
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační média a služby [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses