Analýza dat eshopu LEXXO1 - Shalauka, Tatsiana; Löster, Tomáš, 1980-; Bílková, Diana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Bakalářská práce zaměřená na analýzu výkonu e-shopu LEXXO1 za roky 2020–2022. Analýza zahrnuje popisnou statistiku, pomocí které se zkoumá struktura uživatelů webu a tržeb e-shopu. Za sledované období nejčastěji web navštěvovali muži (60 % všech návštěv) i přes to, že počet uživatelů mužů (49 %) byl nepatrně nižší oproti ženám (51 %). Lidé ve věku 24–35 let projevili největší zájem o nabídku e-shopu a navštěvovali web nejčastěji. Bakalářská práce se hlavně zaměřuje i na reklamní zdroje návštěvy webu, a proto se v rámci analýza přihlíží k návštěvnosti webu podle jednotlivých marketingových zdrojů, kde převažuje placená reklama (34 % uživatelů). Z hlediska zařízení návštěvnosti převažuje mobilní telefon, prostřednictvím kterého web navštívilo 63 % všech uživatelů e-shopu. Část bakalářské práce se věnuje analýze tržeb podle různých proměnných. Za dva roky v souhrnu největší podíl tržeb náleží mužům (59 %). Větší tržby generují návštěvnici ve věku 24-35 let (33 %), kteří přijdou na webovou stránku e-shopu přes počítač (67 %). Další část bakalářské práce se zaměřuje na analýzu časových řad, kde se zkoumá vývoj tržeb třech reklamních systémů: Googlu, Seznamu a Facebooku. V průměru meziměsíčně tržby Google vzrostly o 60 760 Kč, hodnota průměrného absolutního přírůstku Seznamu tvoří 6 203 Kč a Facebooku 6 066 Kč. Poslední část práce se věnuje regresní analýze, kde se zkoumá vztah mezi diferencí počtu uživatelů a tržeb reklamních systémů (Google, Seznam, Facebook). U Googlu, Seznamu a Facebooku byl největší podíl variability vysvětlen pomocí lineárního modelu. Protože korelační koeficient lineárních modelů nabývá hodnot 0,84 u Googlu, 0,68 u Seznamu a 0.68 u Facebooku, je mezi diferencí tržeb a počtu uživatelů silná přímá zá
Vedoucí práce: Tomáš Löster
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: datové analýzy a modelování [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses