Komparace systému financování zdravotnictví v České republice a Nizozemí k roku 2021 - Horková, Klára; Klement, Josef, 1990-; Bartůsková, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Bakalářská práce se věnuje komparaci systémů financování zdravotnictví v České republice a Nizozemí k roku 2021. Hlavním cílem této práce je komparace obou systémů. V rámci možností je usilováno o vytvoření doporučení na zlepšení systému financování zdravotnictví v České republice vycházející z této komparace. Teoretická část představuje nezbytné teoretické základy pro praktickou část. Nejdůležitější je kapitola věnovaná specifikům zdravotního trhu a problémům s financováním zdravotní péče. V praktické části jsou nejprve představeny oba zdravotní systémy. Stěžejní je poté komparace obou zemí na základě konkrétních zdravotnických ukazatelů. Tyto ukazatele jsou zpracovány podle dat z OECD, Světové banky, Českého statistického úřadu, nebo Eurostatu. Z komparace vyplývá, že největším problémem Českého zdravotnictví jsou velmi nízké platy sester. Česká republika také zaostává za Nizozemím v oblasti efektivnosti zdravotnictví a má nízké výdaje na zdravotnictví v poměru k HDP. Zdravotní stav obyvatel České republiky je horší než zdravotní stav obyvatel v Nizozemí, to ale nemusí být pouze odrazem kvality zdravotnictví, jelikož zdraví ovlivňuje mnoho aspektů. Lepších výsledků než Nizozemí naopak Česká republika dosáhla v oblasti vybavenosti nemocnic a také má nižší dětskou úmrtnost. Oba státy budou do budoucna čelit problému stárnutí populace a zvyšujícím se nákladům na zdravotní péči.
Vedoucí práce: Josef Klement
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses