Predikce výsledků esportových zápasů pomocí logistické regrese - Rathouský, Petr (2023)
Bakalářská práce se zabývá tématem predikčních modelů v oblasti esportu, konkrétněji v kontextu videoherního titulu League of Legends. Cílem práce je sestavení a odhadnutí modelů logistické regrese pro predikci výsledku League of Legends zápasu na základě dat dostupných před započetím zápasu. K naplnění cíle práce se používají metody analýza dokumentů, analýza dat a logistická regrese. Pro zpracování dat a následné trénování a validování predikčních modelů je využit programovací jazyk R ve vývojovém prostředí RStudio. Výsledkem práce jsou tři modely logistické regrese, které na základě vybraných proměnných predikují výsledek zápasu. Mezi proměnné používané pro predikci patří šampioni, které si tým vybral, strana na mapě, na které tým hraje, a statistiky reprezentující sílu aktuální sestavy hráčů týmu, jako je průměrný rozdíl zlata a průměrné poškození za minutu. Modely jsou mezi sebou také porovnány a je vybrán jeden výkonnostně nejlepší.