Příčiny fluktuace zaměstnanců ve vybrané společnosti - Šimková, Zuzana (2023)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku fluktuace zaměstnanců ve vybrané společnosti, kde konkrétně zkoumá její příčiny. Pro diplomovou práci byly určeny dvě výzkumné otázky, které se zabývaly tím, proč bývalí zaměstnanci dali výpověď a jak působila fluktuace zaměstnanců na aktuální pracovníky ve firmě. Zvoleny byly polostrukturované hloubkové rozhovory s aktuálními i bývalými zaměstnanci napříč různými pracovními pozicemi (provedeno celkem 9 rozhovorů), které se následně vyhodnocovaly prostřednictvím vytvořených skupin kódů, které charakterizují jednotlivé části rozhovorů a z nich se utvářela hlavní zjištění. Výzkum přinesl poznatky o oblastech, jako jsou špatné interpersonální vztahy, pracovní přetížení a nedostatečná komunikace mezi vedením společnosti a zaměstnanci. Dále pomohl odhalit, že existují nejasnosti a nepravdivosti kolem výběrového řízení s pracovníky. Mezi zjištění také patří, že při vyskytnutí problému by se mělo včas a správně pracovat na jeho nápravě a nedopustit jeho přehlédnutí.