Vliv rodinné politiky na participaci žen na trhu práce - komparace nástrojů rodinné politiky ČR a Švédska v letech 2011-2021 - Maršíková, Tereza (2023)
Diplomová práce se zabývá otázkou vlivu rodinné politiky na participaci žen na trhu práce. Za využití komparační analýzy nástrojů rodinné politiky České republiky a Švédska odhaluje, jakým způsobem a prostřednictvím jakého mixu nástrojů je rodinná politika státu schopna míru této participace ovlivňovat. Výsledkem komparační analýzy je identifikace tří nástrojů, které jsou v souvislosti s pozitivním vlivem na zaměstnanost žen označeny za nejvýznamnější. Jedná se o dostupnost kvalitních služeb péče o děti předškolního věku, nabídku flexibilních forem zaměstnávání a nastavení systému rodičovské, mateřské a otcovské dovolené. Součástí práce jsou také návrhy na implementaci kroků vedoucích k vyšší podpoře zaměstnanosti žen inspirované švédskou praxí a adresované nositelům rodinné politiky ČR. Mezi tyto navrhované kroky patří rozvoj kvalitní a dostupné sítě služeb předškolní péče o děti, rozsáhlejší iniciativa v oblasti motivace firem k širšímu poskytování částečných úvazků a úprava podmínek poskytování rodičovského příspěvku a rodičovské dovolené směrem, který bude více motivovat k dřívějšímu návratu do zaměstnání.