Aktivity podniků s podílem hlavního města Prahy v kontextu koncepce Smart City - Nohavová, Lucie; Kislingerová, Eva, 1950-; Šurovský, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Rostoucí urbanizace a rozmach městského způsobu života představuje pro města velké výzvy. V posledních dvou dekádách proto vznikají koncepty a strategie, které navrhují řešení komplexních problémů. Jedním z nich je koncept Smart City, kterým se zabývá tato práce. Cílem práce je analyzovat aktivity vybraných pražských podniků, které jsou vlastněny hlavním městem, a navrhnout doporučení pro tyto společnosti a také pro hlavní město samotné ohledně rozvoje aktivit souvisejících s oblastí Smart City s ohledem na potřeby a postoje Pražanů. V teoretické části práce jsou vymezeny základní pojmy a charakteristiky Smart City, dále autorka analyzuje vybrané akciové společnosti a chytré projekty, které tyto společnosti implementují v souladu s principy Smart City. Autorka pracovala se sekundárními daty k analýze podniků a aktivit a také využila primárních dat z vlastního výzkumu. Výsledky z výzkumu naznačují, že občané v průměru spíše nebo rozhodně souhlasí s realizací projektů v souladu s konceptem Smart City, jsou spíše spokojení s implementovanými projekty a více než polovina dotazovaných považovala rozvoj Smart City aktivit v Praze za spíše nebo rozhodně nedostačující. Na závěr autorka uvádí několik doporučení pro další rozvoj smart aktivit.
Vedoucí práce: Eva Kislingerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses