Využití statistických metod pro predikci sportovních výsledků - Randuška, Daniel (2023)
Práce se zabývá tvorbou modelů pro predikci výsledků utkání basketbalové NBA. Za pomoci historických statistik z utkáních a týmového ohodnocení založených na Elo modelu, vytvořené modely určují pravděpodobnost výhry domácích týmů. Pro vytvoření ohodnocení dle Elo modelu byly zvoleny dva postupy. Jedním z nich je převzetí již existující modifikované verze původního modelu. Druhým je vytvoření vlastní modifikace modelu za pomoci simulací, kdy pro výběr optimálních hodnot parametrů modelu sloužilo porovnání středních kvadratických chyb. Následným cílem bylo nalezení optimálního modelu, který by dokázal nejpřesněji určit výhru domácích. Jednotlivé modely se odlišují buď užitím různých variant Elo modelu, či zvolením různých klasifikačních metod. Klasifikační metody, které byly zvoleny pro tuto práci jsou logistická regrese a metoda podpůrných vektorů. Model využívající převzatou modifikaci Elo modelu a logistickou regresi byl vybrán jako nejadekvátnější. Přesnost jeho predikcí se téměř rovná již existujícím modelům.