Informační bezpečnost ve zdravotnictví - Kalina, Martin; Doucek, Petr, 1960-; Luc, Ladislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Bakalářská práce se zabývá informační bezpečností ve zdravotnictví. Cílem práce je tvorba kontextového modelu řízení ISMS pro zdravotní organizace. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Cílem teoretické části je poskytnout bazální informace o informační a kybernetické bezpečnosti ve zdravotnictví. Metodami teoretické části jsou rešerše a systémová analýza. Cílem praktické části je samotná tvorba kontextového modelu pro řízení ISMS a ověření modelu. V úvodu práce je popsána problematika, proč je potřeba věnovat pozornost právě informační bezpečnosti ve zdravotnictví. V teoretické části jsou analyzovány klíčové pojmy z informační a kybernetické bezpečnosti. Následně jsou analyzovány směrnice, zákony a vyhlášky týkající se kybernetické bezpečnosti v České republice. Dále je analyzováno řízení ISMS a nakonec informační bezpečnost se zaměřením na oblast zdravotnictví. Praktická část práce se zabývá syntézou kontextového modelu a metodou indukce je ověřena využitelnost modelu. Kontextový model má využití jako studijní materiál pro stanovení kontextu v rámci řízení ISMS. Model usnadňuje různým organizacím orientaci v regulatorní oblasti (zákony, vyhlášky, směrnice z oblasti kybernetické bezpečnosti), definuje podpůrné instituce a doporučuje, které informačně bezpečnostní normy je vhodné zavést.
Vedoucí práce: Petr Doucek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses