Vplyv nástupníctva na rast rodinnej firmy SKALA TOPINVEST, spol. s r.o. - Skala, Michal; Svobodová, Ivana, 1969-; Andera, Michal, 1984-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Táto diplomová práca je zameraná na zmenu manažérskeho štýlu spôsobenú nástupníctvom a jej vplyvom na existenciu a chod rodinného podniku SKALA TOPINVEST. Väčšina rodinných podnikov bojuje s voľbou potenciálneho nástupcu a s úspešným odovzdaním podniku do jeho rúk. Cieľom práce bolo identifikovať a zhodnotiť využívané manažérske štýly zakladateľa a jeho nástupcu. Využitím zúčastneného pozorovania a trianguláciou dát pološtrukturovanými rozhovormi so zamestnancami boli zistené problémy spojené s poklesom vnímania autority, a trianguláciou dát analýzou finančných výkazov bol zistený mierny pokles výkonnosti podniku. Na vyriešenie problému so znížením autority a výkonnosti podniku bol navrhnutý systém riadenia spoločnosti s dvomi riaditeľmi, ktorí by každý využívali odlišný prístup vedenia ľudí a pôsobili v odlišných oblastiach rodinného podniku.
Vedoucí práce: Ivana Svobodová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses