Reálná a nominální konvergence ČR pro vstup do eurozóny : nejnovější vývoj - Slámová, Veronika; Chytil, Zdeněk, 1949-; Slaný, Martin, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Cílem této práce je vyhodnotit nejnovější vývoj nominální a reálné konvergence České republiky pro vstup do oblasti eurozóny. Hodnoty ekonomických ukazatelů České republiky jsou porovnávány s hodnotami jiných členských zemí Evropské unie, jako je např. Německo, Slovensko, Rakousko, Slovinsko, Maďarsko a Polsko. Jsou posouzeny výhody a nevýhody ze zavedení jednotné měny, které jsou současně děleny na mikroekonomické a makroekonomické aspekty. Přidanou hodnotou oproti stávající literatuře je vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií pro Českou republiku mezi lety 2019–2022, jejíž hodnoty jsou porovnávány s hodnotou kritéria a s průměrem tří zemí s nejnižší inflací. Také je na základě nejnovějších dat vyhodnocena ekonomická sladěnost v reálné konvergenci, která se zabývá ekonomickými ukazateli, jako je např. HDP na hlavu v paritě kupní síly, cenová hladina HDP, reálný kurz měn vůči euru na základě HICP, reálné tříměsíční úrokové sazby, průměrná roční mzda na zaměstnance, reálný HDP a index CPL a ERDI. Na základě získaných výsledků není Česká republika připravena na vstup do eurozóny.
Vedoucí práce: Zdeněk Chytil
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses