Vliv odlehlých pozorování na vybrané statistické analýzy v R - Kopylov, Vladimir; Cibulková, Jana; Fojtík, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Tato bakalářská práce je věnována problematice odlehlých pozorování v datovém souborů a jejich vlivu na vybrané statistické analýzy, konkrétně regresní a shlukové analýzy. Základní popis těchto statistických analýz jsou také součástí této bakalářské práce. Ale těžiskem práce jsou odlehlá pozorování. V práci jsou na teoretické úrovni prozkoumány vlastnosti odlehlých hodnot a představeny mechanismů jejich vzniku. Jsou zadefinovány a na ilustračních příkladech přiblíženy různé typy odlehlých pozorování. Pak je v práci představeno šest metod detekce odlehlých hodnot: pravidlo tří sigma, Tukeyova metoda, Mahalanobisova vzdálenost, DFBETA, Cookova vzdálenost a detekce pomocí shlukové analýzy. Je vysvětlen postup, vhodnost použití, výhody a nevýhody každé z uvedených metod detekce odlehlých pozorování. Nakonec jsou tyto teoretické poznatky uvedeny do praxe v experimentu, čím je možné na reálném datovém souboru demonstrovat vliv odlehlých pozorování na vybrané statistické analýzy. Pomoci každé z metod detekce odlehlých hodnot jsou detekovány a následně odstraněny potenciálně odlehlé hodnoty. Výsledky regresní a shlukové analýzy jsou srovnány s ohledem na použitou metodu detekce statistický na reálném datovém souboru. Experiment je založen na regresní analýze s jednou vysvětlující proměnnou a na dvou shlukových analýzách, jednou pomocí metod hierarchické shlukové analýzy a pak pomocí metody nehierarchické shlukové analýzy. Celý praktický postup je prováděn pomocí programovacího jazyka R, s doplňujícími zobrazeními výsledků analýzy pomocí grafů.
Vedoucí práce: Jana Cibulková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika a ekonometrie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses