Slaďování pracovního a rodinného života se zaměřením na ženy s dětmi ve věku do 6 let - Znamenáčková, Eva (2023)
Bakalářská práce se věnuje problematice slaďováním rodinného a pracovního života žen s dětmi do 6 let věku. Cílem práce je zhodnocení postavení žen s malými dětmi na trhu práce a následný návrh opatření na zlepšení jejich zaměstnávání a ulehčení návratu na trh práce po rodičovské dovolené. Práce je rozdělena na dvě části. V rámci teoretické části jsou shrnuta základní teoretická východiska. V rámci praktické části jsou nejprve zkoumána sekundární data zabývající se užitím flexibilních forem zaměstnání na českém trhu. V druhé části jsou zkoumána primární data získaná pomocí polostrukturovaných rozhovorů se ženami, které mají děti do věku 6 let a zároveň se již vrátily na trh práce. Ze zkoumání dat vyplývá, že ačkoliv je pro ženy možnost užití částečných úvazků a flexibilních forem zaměstnávání mnohdy důležitější než například finanční ohodnocení, řada zaměstnavatelů není ochotna tyto možnosti poskytovat.