Útoky sociálního inženýrství na studenty U3V VŠE v Praze - Kratochvíl, Marek; Gála, Libor, 1965-; Sedláček, Jiří, 1963-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Tato bakalářská práce se věnuje zjištění povědomí a reakce studentů Univerzity třetího věku Vysoké školy ekonomické v Praze (U3V) na útoky sociálního inženýrství. V první části práce byla provedena rešerše literatury a byly definovány pojmy související s problematikou sociálního inženýrství. Následně byl popsán proces a představeny jednotlivé druhy útoků. Dále byla zkoumána oblast bezpečnosti, prevence proti útokům a aktuální trendy. Ve druhé části bylo provedeno kvantitativní šetření s cílem odpovědět na čtyři dílčí výzkumné otázky spojené s úrovní povědomí a reakce na útoky sociálního inženýrství. Dotazník vyplnilo celkem 126 respondentů z řad studentů U3V. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že většina studentů měla o problematice vysoké povědomí a vhodně reagovala na potenciální útoky sociálního inženýrství. Vzhledem k dynamickému vývoji a neustálým změnám v oblasti sociálního inženýrství je důležité studenty U3V kontinuálně vzdělávat a zvyšovat jim povědomí.
Vedoucí práce: Libor Gála
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses