Predikce vývoje energetického sektoru - Jablonský, Adam (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá predikcí spotřeby elektrické energie pražských odběratelů za použití exogenních proměnných a využitím různých predikčních metod. K sestavení predikčního modelu jsou pro účely této bakalářské práce vybrány metody ARIMAX a lineární regrese. Cílem práce je predikce denní spotřeby odběratelů na dva týdny dopředu a porovnání výsledků použitých metod. Teoretická část práce popisuje metody použité v praktické části. V praktické části jsou odběratelé rozděleni do menších skupin, následně jsou pro jednotlivé skupiny provedeny predikce a porovnány jejich výsledky. Přínos tato práce nabízí zejména energetickým společnostem, kterým by mohla být užitečná například při sestavování cenových tarifů, plánování výroby nebo k lepšímu porozumění chování jejich zákazníků.