Predikce vývoje energetického sektoru - Jablonský, Adam; Chrobok, Viktor; Veverka, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá predikcí spotřeby elektrické energie pražských odběratelů za použití exogenních proměnných a využitím různých predikčních metod. K sestavení predikčního modelu jsou pro účely této bakalářské práce vybrány metody ARIMAX a lineární regrese. Cílem práce je predikce denní spotřeby odběratelů na dva týdny dopředu a porovnání výsledků použitých metod. Teoretická část práce popisuje metody použité v praktické části. V praktické části jsou odběratelé rozděleni do menších skupin, následně jsou pro jednotlivé skupiny provedeny predikce a porovnány jejich výsledky. Přínos tato práce nabízí zejména energetickým společnostem, kterým by mohla být užitečná například při sestavování cenových tarifů, plánování výroby nebo k lepšímu porozumění chování jejich zákazníků.
Vedoucí práce: Viktor Chrobok
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses