Analýza vybraných žebříčků kvality vysokých škol - Dlouhý, Šimon; Šulc, Zdeněk; Svobodová, Alžběta, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Bakalářská práce se zabývá analýzou vybraných žebříčků vysokých škol. Klade si za cíl identifikovat rozdíly a podobnosti mezi těmito žebříčky, charakterizovat školy, které se v nich umisťují, a podrobně analyzovat příslušné hodnotící systémy a indikátory, které žebříčky k hodnocení využívají. Práce se dělí na úvodní, teoretickou a analytickou část. Úvodní část práce představuje problematiku hodnocení vysokých škol a zasazuje ji do historického kontextu. Kromě toho úvod seznamuje čtenáře se zkoumanými žebříčky. Teoretická část se zabývá popisem užívaných statistických metod. Analytická část práce se nejprve věnuje charakteristice škol, které se v žebříčcích objevují. U vysokých škol zde zkoumá jejich geografickou polohu, velikost, zaměření a stáří. Její další sekce se poté zabývá analýzou indikátorů a jednotlivých systémů hodnocení. Tématu rozdílů a podobností mezi žebříčky se práce věnuje v obou těchto sekcích. Ke zkoumání práce využívá zejména míry polohy a variability, korelační koeficienty a regresní analýzu. Výsledky indikují poměrně velké rozdíly mezi systémy hodnocení. Drobnější odlišnosti mezi žebříčky se poté objevují mezi školami, které jsou v nich zastoupené. I indikátory kteréhokoli z žebříčků se navíc ve svém vlivu na celkové hodnocení značně různí.
Vedoucí práce: Zdeněk Šulc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: datové analýzy a modelování [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses