Vliv kryptoměnové inflace na ekonomickou výkonnost kryptoměn - Šimůnek, Lubor; Chytilová, Helena; Tříska, Dušan, 1946-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Cílem této diplomové práce je důkladně prozkoumat vztah mezi mírou kryptoměnové inflace a jejím vlivem na cenu kryptoměny. Toto zkoumání je provedeno za účelem potvrzení nebo vyvrácení hypotézy, která předpokládá, že vysoká úroveň kryptoměnové inflace má negativní vliv na cenu kryptoměny. Kryptoměny využívající konsensus proof of stake nabízejí svým držitelům reálný výnos očištěný o kryptoměnovou inflaci. Z tohoto důvodu byla stanovena dílčí hypotéza: Nabízený reálný výnos očištěný o kryptoměnovou inflaci je opravdu reálný. V období od začátku halvingové periody roku 2020 po vrchol ceny Bitcoinu v roce 2021 byly vybrány kryptoměny z žebříčku top 100 největších kryptoměn podle velikosti tržní kapitalizace. Vybrané kryptoměny byly rozděleny do čtyř skupin podle jejich typu. Ceny kryptoměn ve vztahu k příslušným mírám kryptoměnové inflace byly zkoumány pomocí metody OLS. U většiny zkoumaných kryptoměn byla zjištěna zhruba jednotková nebo méně než jednotková cenová elasticita vzhledem ke kryptoměnové inflaci. Pouze skupina se zvláštním typem konsensu vykazovala vyšší míru cenové elasticity. Hlavní hypotéza byla potvrzena ve smyslu, že vysoká míra kryptoměnové inflace snižuje cenu kryptoměn, zároveň však neovlivňuje velikost celkové tržní kapitalizace kryptoměny. Protože byly zjištěny relativně nízké míry cenové elasticity kryptoměn fungujících na principu proof of stake, byla dílčí hypotéza přijata jako pravdivá.
Vedoucí práce: Helena Chytilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses